(als) robots aan het werk

Over tien jaar is half Nederland niet geschikt meer voor zijn werk. De ‘robots’ nemen onze banen over. Dat is wat de NRC in februari dit jaar verkondigde. Via Google vind je gelukkig al snel de skills en opleidingen waarmee je ook in de toekomst nog kans hebt op een baan.

Talent versus passie
Van je hobby je werk maken én daarmee ook succesvol worden, dat is voor weinig mensen weggelegd. Een zeldzaam fenomeen. Zeker als je een hobby hebt als hardlopen, of fotograferen. Om hiervan te kunnen leven is een geboren aanleg een vereiste. Dus misschien kun je dan beter kijken naar opleidingen of skills die wél zullen helpen in je carrière. Toch?

Ik besefte op de middelbare school al dat talent en passie niet altijd hand in hand gaan. Ik was een kei in de technische vakken. Ik vond er alleen niet zoveel aan. Maar om mijn toekomst een handje te helpen, heb ik toch een technisch vakkenpakket gekozen. Ook op de universiteit ben ik voor een technische studie gegaan.

Maar… niet helemaal zonder aan mezelf te denken. Op de middelbare school genoot ik van het keuzevak muziek, en de studie die ik koos had ook de juiste balans tussen technische en niet-technische vakken.

Eenmaal aan het werk
Mijn studie is al een paar jaar afgerond, en nu werk ik als Business Analist op de IT afdeling van Randstad Groep Nederland. Een hartstikke leuke baan! En toch ben ik constant bezig om mijn baan leuker te maken. Dit is net zoals bijvoorbeeld werken in de Efteling, waarbij constant gewisseld wordt van attractie. Logisch, want als je een uur lang het liedje van Carnaval Festival hoort dan heb je er wel genoeg van. Waarom zou je in andere banen dan wel steeds naar hetzelfde liedje moeten luisteren?

Ik probeer altijd na te denken over wat ik nou belangrijk vind in mijn werk. Soms werk ik dan bepaalde ideeën uit en deel ze met collega’s, of stel ik voor om een bepaalde taak op te pakken als ik denk dat dit waarde toe kan voegen.
“ Ik heb kennis opgedaan van verschillende tools, zonder dat het mij gevraagd werd. Google Analytics heeft voor mij nog weinig geheimen en ik kan nu data-analyse dashboards bouwen met behulp van Google Query. Mijn collega’s zijn me dankbaar!”
Op andere momenten geef ik juist aan liever geen tijd aan een bepaald onderwerp te besteden.
“Laatst merkte ik dat ik enkel als doorgeefluik fungeerde, wat nauwelijks toegevoegde waarde gaf. Hier ben ik toen maar mee gestopt!”

Ook al is het vaak iets kleins, ik probeer altijd de beste keuze te maken. Hierdoor is mijn baan elke dag weer net een beetje anders, en net een beetje leuker.

Ik ben erachter gekomen dat wat ik doe Job Crafting heet. Een hippe term voor het tweaken van je baan naar jouw wensen. Wat mij betreft vergeet je die naam weer, want het klinkt moeilijker dan het is. Als een Efteling-medewerker aangeeft dat hij of zij liever een tijdje niet meer in Carnaval Festival werkt, dan is dat immers ook al Job Crafting.

tags blog