Christmess bij IT

Na weken voorbereiding is het dan weer eindelijk zover: een nieuwe Lab Day! Zelf bepalen waar ik mij in wil verdiepen. Doen wat ik wil, in het kader van verbetering van mezelf en Randstad Groep Nederland.

Het lollige is dat het voor mij, als ethical hacker, nagenoeg elke dag ‘Lab Day’ is. Het verschil is, dat ik met een Lab Day toch enigszins nerveus ben of alles wel goed verloopt. Met een aantal collega’s stop ik er toch tijd en moeite in om deze dag te organiseren, onder de aandacht te brengen en zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. En op een Lab Day ben ik, in tegenstelling tot mijn dagelijkse werk, dingen aan het bouwen in plaats van mijn onbegrensde talent aan te spreken om alles te slopen.

Ik moet wel zeggen dat “slopen” me veel meer ligt dan bouwen en dat precies is wat mijn dagelijkse werk zo leuk maakt bij Randstad Groep IT: out-of-the-box preventief lekken vinden. Geen week is hetzelfde, ik kan hier mijn creativiteit en nieuwsgierigheid helemaal in kwijt en ik krijg alle vrijheid om me te blijven ontwikkelen. Maar ook ik kom af en toe tijd te kort om datgene te leren wat grenst aan mijn vakgebied of er net buiten valt, maar ik eigenlijk wel nodig heb.

 Mijn persoonlijke doel is om de OSCP (Offensive Security Certified Professional) certificering te behalen, en waar ik voor mijn CEH (Certified Ethical Hacker) een theorie-examen moest afleggen heeft de OSCP een veel zwaarder 24-uurs praktijkexamen. En praktijkexamens gaan bij mij op een een of andere manier altijd grandioos de mist in... Voor de training en het examen heb ik nog wat specifieke uitdagingen en de Lab Days kan ik goed gebruiken om hier extra kennis over op te doen.

En zo begin ik mijn Lab Day. Na de kick off van de dag en wat collega’s bij de coffeecorner gesproken te hebben over wat zij van plan zijn, start ik met een korte recap van mijn vorige Lab Day waar ik aan de slag ben geweest met webservers, firewalls, certificaten etc. Daarna wilde ik eigenlijk aan de slag met een DNS server, of toch nog iets meer met certificaten rommelen. Maar mijn teamgenoot, die met zijn engelengeduld en een gigantische kennis mij van alles wil leren, stelt voor om mijn Android telefoon onder handen te nemen.

Er is al een tijdje, (voor mij) heel voorspelbaar, een stijging aan de gang betreft kwetsbaarheden in Operating Systems (Windows, Linux, iOS, Android etc.) en het weinige wat je eraan kunt doen is onder andere gewoon updaten wanneer updates uitkomen. Helaas hebben Android telefoons vaak een custom made variant die volgestopt zijn met apps van de leverancier waardoor updates vaak maanden op zich laten wachten. Dus, dan maar geen leverancier-eigen Android variant, maar een kale versie waarbij ik elke maand netjes een update kan installeren.

Tegen lunchtijd begin ik weer wat nerveus te worden. Niet voor de lunch, de dames en heren van de afdeling Facilities weten het elke keer weer tot in de puntjes te verzorgen, maar voor de quiz die we voor dit keer hebben bedacht. We hebben met ons Lab Day teampje een hoop lol gehad om de vragen voor de quiz te verzinnen, maar vinden onze collega’s de quiz net zo leuk?

Met 53 quizende collega’s, een hoop gelach op de tien vragen en soms nog harder gelach om de meerkeuzeantwoorden, hadden we uiteindelijk na een knock-out ronde een winnaar.  Waar we overigens zelf even vergeten waren het juiste antwoord op de vraag op te zoeken. Maar ach, het is Lab Day en dan hoeft niets perfect.

Intussen draait mijn telefoon als een tierelier op zijn nieuwe Android distributie met de nieuwste versie van afgelopen 5 december. Gelukt! Heb ik dat ook een keer gedaan, weer eens wat anders dan telefoons rooten of jailbreaken. Nu alle apps die ik wel gebruik weer installeren, mijn eigen ringtone er opzetten, de niet geheel onbelangrijke keuze over de achtergrond maken etc.

Het einde van de dag begint te naderen wat betekent dat degenen die zich hebben aangemeld om te presenteren in vier minuten laten zien wat zij tijdens Lab Day voor elkaar hebben gekregen. Het leuke is, dat er steeds meer collega’s het woord durven te nemen om te vertellen waar zij zich mee bezig hebben gehouden. Soms met flashy presentaties, nèt niet-werkende demo’s of tekeningen op papier, het maakt eigenlijk niet uit. De vibe die al de hele dag aanwezig is, stijgt op dit moment altijd. Iedereen is zo gefocust op elkaars werk en verhalen dat niemand door heeft dat de catering ondertussen al is gearriveerd. Een unicum aangezien IT het gemeenschappelijke talent heeft om de geur van de immer populaire bitterballen van mijlenver te traceren.

Dus… ik kan weer ademhalen. Iedereen heeft het naar zijn/haar zin gehad en mijn telefoon heb ik niet met mijn onbegrensde talenten gesloopt!

tags blog