dexter's labday, een IT speelparadijs

Vandaag is de derde ‘DEXTER’S Lab Day’ bij de IT-afdeling van Randstad Groep Nederland IT waar ik werk. Maar ook dit keer sluiten er toch ook weer wat mensen aan van andere stafafdelingen dan IT, het succes van de Lab Day is groeiende.

De naam DEXTER’S LabDay is gebaseerd op de tekenfilm DEXTER’s Laboratory, waarin een jongetje experimenteert in zijn geheime lab en waarbij nogal veel mis gaat, niet in de laatste plaats door de bemoeienis van zijn zusje DeeDee. Bij ons staat DEXTER’S voor ‘De EXpertise Toko van Enthousiaste Randstad medewerkerS’. En dit zie je dan ook overal terug in de uitingen vooraf en aankleding op de dag zelf, wat resulteert in hilarisch beeldmateriaal. Elke LabDay editie heeft daarnaast een actueel thema. Dit keer is het de ‘Christmess’ editie, geheel in het teken van kerst. En ja, die spelfout is opzettelijk en toepasselijk voor dat waar het vandaag allemaal om draait: experimenteren en leren! Dat dat nog wel eens in een ‘mess’ kan belanden moge duidelijk zijn:)

De vorige LabDay liep bij mij uit op een persoonlijk drama, dus heb ik me voorgenomen om dezelfde fouten niet opnieuw te maken. Toen wist ik ‘s ochtends nog niet wat ik zou gaan doen. Ja, ik wilde aan het eind van de dag veel weten over Jenkins, een automatiseringsplatform. Op zichzelf een prima uitgangspunt, maar niet heel erg afgebakend. En wanneer je zo’n chaoot bent als ik, dan is het risico levensgroot dat je van alles en nog wat aan het doen bent, maar dat je aan het einde van de dag het gevoel overhoudt dat je niks voor elkaar hebt gekregen. Dat wilde ik niet meer, dus voor mij was het belangrijk om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Dat werd een job configureren die je de mogelijkheid geeft om een node in de haproxy uit te sluiten van verkeer.

Duidelijke doelen dus, waaraan je het succes kunt afmeten: erg belangrijk! Ik ben al vroeg op mijn werk die dag en het duurt nog even, voordat de kick-off van de LabDay is, dus ik ga eerst naar mijn eigen werkplek om alvast wat dingetjes voor te bereiden. Daar kom ik Simon tegen: de scrum master van Chapter Continuous Improvement (CI), mijn team. Hij wil me even bijpraten over een presentatie die ik gemist had over de toekomst van ons team. Die moet een iets meer gestructureerde vorm krijgen. Het moet een echt scrum team worden en er is op dat vlak nog een wereld te winnen.

Uiteindelijk hebben we het er een half uur over gehad en is de labdag al begonnen! En ik heb de hele  opening gemist! Bummer. Nu zijn de Braziliaanse danseressen en de brassband vast alweer de deur uit. Niet zo leuk, maar hé, ik heb de hele dag nog.

De 3e etage van ons hoofdkantoor is voor deze dag omgetoverd in een LabDay speelparadijs met, naast de DEXTER posters en standy’s, dit keer ook kerststol en kerstversiering, oudhollandse games zoals een sjoelbak en de modernere games via de Raspberry Pi. Bij aankomst spreek ik met verschillende mensen. Wat dan opvalt, is hoe snel je het hebt over alle bijzondere zaken waar mensen zich de hele dag mee bezig houden en waarover ik dan al aan het leren ben. Ik had bijvoorbeeld nog nooit van een ‘Chaos Monkey’ gehoord, maar dat is dus een soort test-tool die voortdurend van alles en nog wat stuk maakt, zodat je kunt zien hoe stressbestendig je systeem is. Het grappige is dat iedereen één dag bezig is met een één klus waarvan het praktisch nut voor de hand ligt of gemakkelijk is uit te leggen. Daardoor kun je er gemakkelijk over meedenken en ontstaan er vaak on the fly goede ideeën en nieuwe inzichten.

Wanneer ik echt bezig ga, vliegt de dag om. Ik trek me terug om veel te lezen, te bouwen en uit te proberen. Het gaat langzaam maar gestaag. Omdat we aan het einde van het jaar zijn, is er dit keer tijdens de lunch een intermezzo met een IT kerstquiz bedacht door het LabDay projectteam, met een aantal bloopers erin en MT-leden die op de hak worden genomen. Altijd een succes:)

De lunch is geweldig. Dikke shout out naar Facilities daarvoor, klasse mensen!

Aan het eind van de dag ben ik er nog niet helemaal, maar ik ben in elk geval een heel eind gekomen. Op onderdelen heb ik alles wat ik zou willen, alleen moeten die onderdelen nog wel aan elkaar geknoopt worden. Dat zal vandaag niet meer lukken. Ik kies er dan ook voor om mijn resultaat aan het eind van de dag niet te presenteren, zoals een aantal van mijn collega’s doen tijdens de gezamenlijke afsluiting. Stof voor de volgende LabDay!

tags blog